Overblijf Lunchlokaal
Aandacht | Vertrouwd | Talent
40 weken per jaar
Thuis van huis
De overblijf is een plek waar kinderen tot rust komen na een ochtend leren in de klas.
Voor ieder kind
Bij de overblijf is er plek voor ieder kind.
Plezier & Veiligheid
Overblijven in een leuke omgeving waarin ieder kind op zijn gemak is.
Over Lunchlokaal
Lunchlokaal streeft ernaar veilige, goede en vooral leuke overblijf te bieden. De overblijf zien wij als vrije tijd voor de kinderen. De kinderen moeten even pauze kunnen hebben en los komen uit de schoolse sfeer, ook mede om zich weer op te laden voor de middag. Ze mogen, binnen bepaalde grenzen, zelf kiezen wat ze gaan doen en met wie ze willen spelen. De overblijf wordt verzorgd door vrijwilligers.
Lunchlokaal heeft haar visie en werkwijze binnen de overblijf om de volgende redenen vastgelegd:
Dit beleid geeft de algemene regels weer die voor alle locaties van Lunchlokaal gelden. Maar natuurlijk is iedere school anders en heeft iedere school zijn eigen ideeën en gebruiken. Daarom heeft iedere locatie van Lunchlokaal, naast het algemeen beleid, nog zijn eigen huisregels. De huisregels van uw locatie kunt u vinden in de bijlagen.
Tenslotte: we willen benadrukken dat het plan dat er nu ligt geen starre methode mag worden. We blijven onze ideeën toetsen aan de praktijdk en zo nodig bijstellen.
Pedagogisch beleid
De overblijfkrachten verzorgen en begeleiden de kinderen in de overblijfperiode en stimuleren de kinderen waar nodig. Het uitgangspunt blijft dat de overblijf vrije tijd is voor de kinderen en dat zij die tijd, binnen bepaalde grenzen, zelf in mogen vullen. Op een overblijfgroep ligt de nadruk minder op ontwikkeling, maar geven de overblijfkrachten de kinderen juist de ruimte om vrij te zijn na een drukke ochtend op school.
De overblijf biedt mogelijkheden voor individuele keuzes van kinderen die zelf bepalen hoe zij hun vrije tijd doorbrengen, al dan niet begleid door de overblijfkrachten. Lunchlokaal streeft naar een overblijfkracht-kind ratio van 1 op 10 à 15. Omdat wij werken met vrijwilligers is het helaas niet altijd haalbaar.
De kinderen bepalen zelf en nemen zelf initiatief in:
Uitgangspunten voor het dagelijks handelen zijn:
Lunchlokaal streeft naar een overblijfkracht-kind ratio van 1 op 10 à 15. Omdat wij werken met vrijwilligers is het helaas niet altijd haalbaar.
Specifieke afspraken met de kinderen